Coronavirus: preventiemaatregelen en arbeidsrechtelijke gevolgen

02.03.2020

Het Coronavirus oftewel sars-CoV-2 is intussen binnengedrongen in ons land. Alle delen van onze samenleving moeten een rol spelen om de verspreiding van het virus te doen stoppen. Veel mensen zitten met heel veel vragen en onzekerheden. 

Wat zijn de symptomen van het Coronavirus? 

Enkele symptomen van het Corona-virus zijn hoesten,  koorts van minstens 38,5  graden en keelpijn. Indien u in een risicogebied bent geweest of contact hebt gehad met mensen die in het risicogebied zijn geweest. Herkent u een van deze klachten neem dan zeker contact op met een huisarts voor een juiste screening. 

Wat kan u doen ter preventie tegen het Coronavirus op de werkvloer? 

Nu het Coronavirus steeds dichterbij komt, neemt de ongerustheid toe bij veel bedrijven. Er worden inmiddels heel wat maatregelen getroffen om de besmetting tegen te gaan. Dit is ook genoodzaakt om de verspreiding van het coronavirus op de werkvloer te beperken. Dit kan door middel van enkele voorzorgsmaatregelen zoals het opteren van een betere en gezonde werkomgeving. Op deze manier houdt u niet enkel het Coronavirus tegen maar ook de winterverkoudheden.  

Hier zijn enkele tips voor het Coronavirus tegen te gaan: 

 • Goed gebruik van propere hygiëne doormiddel van ontsmettingsmiddel; 
 • Toepassen van een goede handhygiëne;
 • Geen fysiek contact;
 • Geen handen schudden;
 • Disinfecteer uw toetsenbord, muis, enzovoorts; 
 • Werknemers informeren dat ze bij ziektesymptomen als hoesten en opkomende koorts thuis mogen blijven; 
 • Eventueel thuiswerk; 
 • Tenslotte kan u altijd terecht bij het advies van WHO 

Wat moet een werknemer doen tijdens zijn of haar afwezigheid en wat zijn de wetten hierrond? 

Het is zeer belangrijk voor werknemers om hun werknemers te verwittigen indien ze enkele symptomen van het coronavirus hebben. Dit is van belang om de afwezigheid te wettigen. 

Bij een wettige afwezigheid door overmacht, kan de werknemer een uitkering (RVA) bekomen in de periode van afwezigheid. Het is ook belangrijk dat de werknemer een aangifte doet bij het werkloosheidsbureau waar in blijkt dat de werknemer in kwestie door overmacht niet kan komen werken. 

Vanaf het moment dat de werknemer geen attest heeft van een arts moet die werknemer in kwestie gewoon gaan werken. Het is wel de taak van de werkgever om ervoor te zorgen dat iedereen zich begeeft in een gezonde en goede werkomgeving. 

Een werknemer kan geen tijdelijke werkloosheid aanvragen aan zijn werkgever als hij of zij wil thuisblijven voor de kinderen waarvan de scholen tijdelijk sluiten wegens het Coronavirus.

Hier een kort omschrijving van hoe men als werknemer een tijdelijke werkloosheid kan aanvragen: 

 • Electronische aangifte bij het werkloosheidsbureau van de exploitatiezetel
 • De datum van afwezigheid
 • Reden van afwezigheid (Coronavirus)
 • De duur van afwezigheid
 • De identiteit van de WN
 • U kan altijd terecht bij de RVA voor meer informatie

Wat als u zelfstandige bent?

Zelfstandige die worden getroffen door het Coronavirus en genoodzaakt zijn hun activiteiten stop te zetten of te onderbreken, kunnen beroep doen op het overbruggingsrecht.

De stopzetting van de bedrijfsactiviteiten moeten langer als een week duren. De financiele steun bedraagt 1266,37 euro per maand zonder gezinslasten. Financiele steun voor zelfstandige met gezinslasten bedraagt 1582,46 euro.

De situaties worden ook steeds individueel bekeken.

 

Meer informatie over het Coronavirus? 

U kan altijd terecht op de volgende websites om zeker up-to-date te blijven.